A double glass extension could be created as part of plans to transform Nuneaton’s Art Gallery and Museum.

Initially there was supposed to be one glass extension, to the left hand side of the building, where the cafe currently is.

But now an official planning application has revealed that there will be two glass extensions – on each side of the Riversley Park-based building.

Read more Nuneaton news here

As we revealed in our newsletter, the extension to museum formed part of the successful £23m bid for Town’s Fund cash from the government.

Now a planning application has been submitted – seeking approval for the erection of single storey side extensions.

It also asks for the green light for window and door alterations/replacements, including the insertion of additional windows, roof lantern lights and access ramp.

It will also include the re-alignment of service road at the Register Office side of the building and footpath.

Reimagining the musuem

The artists’ impressions within the planning application show that the side of the building, where the cafe is located, will boast a new stepped area.



The artists impression shows the what the side of the museum, where the current cafe is located close to the River Anker, could look like .

The glass extension shows a larger cafe area and the nearby River Anker are opened up.

The design and access statement section of the application explains that the ‘reimagination’ plans for the museum, which was opened in 1917, aims to provide more gallery space while keeping the venue’s famed welcoming atmosphere and to make it more of an asset to the town centre.

The extension wings will pave the way for more space.

But it will require some demolition of the current building, which is more than 100 years old.

“The ground floor is where the most interventions are concentrated,” the application explains.

“The proposals included for the removal and replacement of all existing suspended ceilings, floor finishes, external doors, light fittings, etc.

“The existing internal windows on the east and west elevations will be removed and the openings extended down to the floor; to provide access into the the new extensions.

“The existing ramp to the south will be replaced using more sympathetic materials, ie stone upstands and ramp with black painted handrails.”



How the inside of the museum would look once the extension works are complete

The application goes on to explain: “The largest opening will be formed to the east elevation in the location of the existing cafe to form the link with the new main entrance and welcome space.

“Internally various partitions will be reconfigured and the existing goods lift will be refurbished as a passenger lift.

“Externally the proposals include the removal of the silver birch tree to the south east corner of the building, the reconfiguration of an existing path and the private service road to accommodate the proposed extensions.”

What happens now

The application is now in the hands of planning officers at the Town Hall.

As part of this process, a public consultation is being held into the plans and people can have their say.

Details of the application – reference number 038541- can be found on the council’s website.

The deadline for the public consultation is January 17.

The final decision on whether the application is given the green light has been set for February 7 next year.

Keep up with all of the latest local news with our daily newsletter.





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *